Interesul pentru apartamentele din București pare să-și fi revenit în al doilea trimestru din acest an, cel puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când efectele războiului, inflației și creșterii dobânzilor erau mai evidente, iar dezechilibrul dintre cerere și ofertă din principalele zone ale orașului se vede în evoluția prețurilor de listare.
Potrivit unui studiu realizat de platforma de anunțuri Imobiliare.ro, cererea pentru apartamente noi din București a înregistrat o creștere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului în curs față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce oferta are un minus de 26%.
Datele arată creșteri ale cererii în fiecare zonă din București, începând de la 11% pentru zona de Vest, până la 54% pentru zona de Nord.
Oferta este în scădere: -44% în Nord, -31% în Est, -22% în Vest și -16% în Centru. Doar zona de Sud are un plus de 6% pentru oferta de apartamente noi.
Prețurile înregistrează scăderi de 2% în Vest, 3% în Est, 4% în Centru și 9% în Sud, Nordul fiind singura zona unde se înregistrează o creștere de 7%.
“La nivelul pieței din Bucuresti cererea și-a revenit față de scăderea dramatică de anul trecut, din trimestrul al doilea. În acea perioadă perspectivele erau sumbre: război la granița noastră, inflație galopantă, dobânzi în creștere, trend ascendent al prețurilor. Iată că totuși piața a arătat maturitate și reziliență, și chiar dacă nu am ieșit încă din zona de risc, avem motive sa privim cu ceva optimism perioada următoare. Sperăm ca impactul noilor modificări fiscale nu va fi de natură să afecteze parcursul pieței, și dacă va fi așa, atunci vom putea vedea un 2024 benefic pentru piața rezidențială”, declară Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance.
În contextul creșterii TVA de la 5 la 9%, a eliminării facilităților pentru industria de construcții precum și a creșterii salariului minim pentru acest domeniu, previziunea pe termen mediu și lung este de creștere a prețurilor locuințelor.
”Datele prezentate arată o scădere clară a ofertei de 26% în T2 2023 față de T2 2022 și 12% în T2 2023 față de T1 2023. Dificultatea autorizării noilor proiecte, dat fiind blocajul urbanistic din București, va determina o scădere accentuată a ofertei de locuințe noi și o presiune pe preț”, spune Despina Ponomarenco, președinte Bucharest Real Estate Club (BREC).
În noul context a crescut puternic cererea pentru închiriere
Segmentul chiriilor pentru unități noi a înregistrat o creștere semnificativă a cererii de 63% comparativ cu perioada similară a anului trecut și 17% față de trimestrul anterior al anului 2023. Defalcată pe zone, creșterea cererii pentru apartamente noi de închiriat începe de la 49% până la 71% în București.
Interesul mare pentru închirierea de apartamente a crescut semnificativ în ultimul an, mai ales în condițiile în care o parte dintre potențialii cumpărători și-au suspendat planurile de achiziție până când vor găsi un moment mai potrivit pentru ei.
Interesul pentru închiriere s-a văzut și în evoluția prețurilor din marile orașe ale țării, în special în ultima lună, când piața este influențată de creșterea cererii sezoniere, marcate de revenirea studenților la facultățile din marie centre universitare.
Sursa: www.wall-street.ro